Un duhovnic intelept si un slujitor talentat - Protosinghelul Martinian Ruxanda

Un duhovnic intelept si un slujitor talentat - Protosinghelul Martinian Ruxanda

 

 

Mesajul Preafericitului Parinte Patriarh DANIEL, adresat Stavroforei Lucia Bostan, stareta Manastirii Samurcasesti-Ciorogarla, la inmormantarea Protosinghelului Martinian Ruxanda, duhovnicul Manastirii Samurcasesti-Ciorogarla, in data de 21 noiembrie 2011:
 
Preacuvioasa Maica Stareta,
 
Intristat sobor al Manastirii Samurcasesti-Ciorogarla,
 
Am aflat cu durere de trecerea la cele vesnice a parintelui protosinghel Martinian Ruxanda, fost preot al Manastirii Samurcasesti-Ciorogarla, duhovnic evlavios si harnic, intelept si binevoitor, un slujitor liturgic talentat.
 
Inainte de a deveni monah, parintele Martinian Ruxanda a fost un bun crestin, cultivand in viata de familie virtutile teologice si cautandu-L pe Dumnezeu cu multa ravna.
 
A urmat in tinerete cursurile de opt ani ale Seminarului Teologic de la Mofleni (langa Craiova), fiind apoi cantaret la Catedrala Mitropolitana din Craiova si administrator la Seminarul Teologic al Arhiepiscopiei Craiovei.
 
A fost multi ani si sofer al mitropolitilor de fericita pomenire Teoctist Arapasu si Nestor Vornicescu ai Olteniei.
 
Dupa pensionare, a plecat in taina de acasa si a ajuns, prin randuiala lui Dumnezeu, la Manastirea Neamt. Frumoasele cantari si dorul dupa viata duhovniceasca l-au recomandat pentru tunderea in monahism, care a fost savarsita, in data de 4 august 1993, la privegherea sarbatorii Sfantului Ioan Iacob de la Neamt, in timpul staretiei Arhimandritului Dr. Irineu Cheorbeja.
 
Cu prilejul unei vizite a Patriarhului Teoctist la Manastirea Neamt, acesta l-a remarcat printre cantaretii de la strana si l-a chemat in Arhiepiscopia Bucurestilor.
 
Hirotonit ieromonah, a fost numit staret al Manastirii Cheia din judetul Prahova si apoi, pentru scurt timp, slujitor la Manastirea Inaltarea Sfintei Cruci-Cebza, protoieria Deta, si loctiitor de exarh al manastirilor din Arhiepiscopia Timisoarei.
 
Apreciindu-i-se ravna pentru cele sfinte si darurile primite de la Dumnezeu, a fost chemat la Manastirea Samurcasesti-Ciorogarla ca duhovnic, unde a slujit aproape 15 ani in deplina armonie cu maica stareta si cu soborul manastirii.
 
Cu recunostinta, maica stavrofora Lucia marturisea ca amplele lucrari de renovare ale manastirii din ultimii ani nu s-ar fi putut realiza fara ajutorul constant oferit de parintele duhovnic Martinian.
 
Iscusit cantaret si virtuos interpret atat al cantarilor de strana, care au si fost imprimate pe cateva CD-uri, cat si al cantecelor de factura folclorica, adunate si ingrijite de muzicologi si folcloristi din zona Olteniei, parintele Martinian canta cu zel si incanta credinciosii pelerini prezenti la slujbele manastirii.
 
In toti acesti ani el a fost nelipsit de la biserica, pana in ultima zi a vietii, slujind Sfanta Liturghie si cele sapte Laude, pentru a-l afla pregatit Mirele Bisericii, spovedind calugarite si pelerini, rugandu-se pentru sine si pentru altii.
 
In vizitele noastre pe care le-am facut la Manastirea Samurcasesti-Ciorogarla l-am intalnit si am apreciat modestia, frumoasa slujire, indelunga sa rabdare si dragostea jertfelnica pentru aceasta manastire si iubirea de Biserica si Neam.
 
In ultimul an a fost incercat de o suferinta grea pe care a primit-o ca pe un timp al pregatirii duhovnicesti pentru trecerea la viata cea vesnica.
 
Ne rugam Mantuitorului Iisus Hristos, Cel inviat din morti, sa aseze sufletul adormitului slujitorului Sau, protosinghelul Martinian Ruxanda, intru Imparatia Cerurilor, unde nu este durere, nici intristare, nici suspin, ci viata fara de sfarsit.
 
Vesnica lui pomenire din neam in neam!
 
Cu arhieresti binecuvantari si condoleante pentru manastire,
 
† DANIEL
 
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane